Tuesday, April 10, 2007

duif van Funchal



Het weer was vandaag een beetje minder mooi dan met de paasdagen, maar nog altijd meer dan uitstekend. het blijft dus genieten!

Vandaag zie je een tuinornament van hoge leeftijd. In het prille jaar 1977 kochten we bij een mannetje in Funchal, de hoofdstad van het eiland Madeira deze duif. Het mannetje hoorde eigenlijk gewoon bij een soort groothandel in bouwmaterialen, maar ondanks onze beperkte kennis van het portugees lukte het ons toch het dier bij de eigenaar vrij te kopen.
Hij vloog met ons mee terug naar Nederland. In de handbagage wel te verstaan. Toen wij een paar jaar later naar de Zonnekant verhuisden werd de duif een mooi gezichtspunt op de hoek van de gemetselde vijver in ons mooie tuintje.
Bijna alle daken van de huizen op Madeira hebben op elke hoek een gelijksoortig ornament. Soms in de vorm van een acanthusblad of een schone antieke dame. Ons is indertijd verteld dat het was om de grenzen van de daken aan te tonen in de vaak met bloeiende ranken overgroeide huizen. Toen we in latere jaren Funchal nog eens aandeden waren de meeste dakornamenten verdwenen.
Maar misschien heb jij wel een plaatje van een heel bijzonder exemplaar en als je ooit nog eens naar Madeira gaat, moet je er beslist op letten!
Posted by Picasa

No comments: